Speak EV - Electric Car Forums banner

Uzupełnij płyn chłodzący falownika

26K views 23 replies 9 participants last post by  moll.coco  
#1 ·
Mam Kona EV z 2020 roku, do dzisiaj przejechałem 127 tys. mil. Zapaliła się kontrolka ostrzegawcza płynu chłodzącego falownika, ale zniknęła następnego dnia. W środę miałem przegląd po 120 tys. mil. Wtedy kontrolka ostrzegawcza zaświeciła się ponownie, gdy byłem w salonie. Poradzili mi, że zrobili płukanie i jeśli ostrzeżenie powróci, mam go z powrotem przynieść. I wczoraj wróciło 🙄. Mam kilka pytań, na które mam nadzieję, że wy, mili ludzie, będziecie mogli mi pomóc.
1. Czy ktoś wie, co jest robione podczas przeglądu po 120 tys. mil? Obciążyli mnie kwotą 536 funtów, ale widziałem, że płukanie płynu chłodzącego podlega akcji serwisowej, co odnotowali na fakturze.
2. Czy ktoś jeszcze miał taką sytuację i co się stało?

Bardzo dziękuję za wszelkie opinie.

#2 ·
Długi wątek na forach Ioniq tutaj może być przydatny? Właśnie pojawił się na moim 3-letnim Ioniq

#3 ·
Widziałem to wczoraj wieczorem po raz pierwszy. Szybkie wyszukiwanie w Google sugeruje, że może to być spowodowane pozostałościami w płynie chłodzącym zakłócającymi działanie czujnika. Mój zbiornik płynu chłodzącego jest pełny, a po cyklu zasilania ostrzeżenie zniknęło i nie wróciło. Samochód idzie na przegląd po 70 tys. km w piątek i podczas rezerwacji wspomnieli o akcji serwisowej dotyczącej płukania układu chłodzenia, ale nie wiem, czy dotyczy to płynu chłodzącego falownik, czy akumulator. Zobaczymy, co powiedzą.

#4 ·
Widziałem to wczoraj wieczorem po raz pierwszy. Szybkie wyszukiwanie w Google sugeruje, że może to być spowodowane pozostałościami w płynie chłodzącym zakłócającymi działanie czujnika. Mój zbiornik płynu chłodzącego jest pełny, a po cyklu zasilania ostrzeżenie zniknęło i nie wróciło.

Samochód idzie na przegląd po 70 tys. km w piątek i podczas rezerwacji wspomnieli o akcji serwisowej dotyczącej płukania układu chłodzenia, ale nie wiem, czy dotyczy to płynu chłodzącego falownika, czy akumulatora.

Zobaczymy, co powiedzą.
Jest tylko jeden płyn chłodzący, o ile wiem, dla akumulatora/silnika/falownika/klimatyzacji
Moje ostrzeżenie na razie zniknęło, ale w pełni spodziewam się, że wróci.

#6 ·
Dzięki. Będzie ciekawie usłyszeć, co powiedzą o wymianie płynu chłodzącego za trzy miesiące.

Powiedziawszy to, jestem pewien, że po prostu przeprowadzą akcję serwisową, a potem każą mi za to zapłacić przy przebiegu 80 tys. mil.
Upewnij się, że otrzymasz paragon za wykonaną pracę, nawet jeśli jest bezpłatna, a następnie grzecznie za 3 miesiące odmów wymiany płynu chłodzącego

#10 ·
Mam 2020 Kona EV, do tej pory przejechałem 127 tys. mil. Zapaliła się kontrolka ostrzegawcza płynu chłodzącego falownika, ale zniknęła następnego dnia. W środę miałem przegląd po 120 tys. mil. Wtedy kontrolka ostrzegawcza zaświeciła się ponownie, gdy byłem w salonie. Poradzili mi, że zrobili płukanie i jeśli ostrzeżenie powróci, mam je z powrotem przynieść. I wczoraj wróciło 🙄. Mam kilka pytań, z którymi mam nadzieję, że wy mi pomożecie.
1. Czy ktoś wie, co jest robione podczas przeglądu po 120 tys. mil? Obciążyli mnie kwotą 536 funtów, ale widziałem, że płukanie płynu chłodzącego podlega akcji serwisowej, co odnotowali na fakturze.
2. Czy ktoś jeszcze miał to samo i co się stało?

Bardzo dziękuję za wszelkie opinie.
Adam, czy znalazłeś rozwiązanie serwisowe dla tego problemu? Ja również mam 2020 Kona EV Limited, tutaj, w Stanach, z tym samym problemem. Mój dealer nie wie, jakie jest rozwiązanie i nie zaproponował naprawy.

#11 ·
Adam, czy znalazłeś rozwiązanie serwisowe dla tego problemu? Mam również 2020 Kona EV Limited, tutaj w Stanach, z tym samym problemem. Mój dealer nie wie, jakie jest rozwiązanie i nie zaproponował naprawy.
Jest tu długi wątek na ten temat, Ioniq 38 jest prawie identyczny z Kona 39. Zawiera zdjęcia specjalnego zestawu, który H dostarcza, aby wykonać zadanie prawidłowo. Ostrzeżenie o płynie chłodniczym

#13 ·
W nawiązaniu: NIE miałem płynu chłodzącego spłukanego zgodnie z oczekiwaniami, ponieważ zamówili płyn chłodzący na podstawie poprzednich zamówień, ale jego numer zamówienia został zmieniony i nie zdawali sobie z tego sprawy. Zatem nie było płynu chłodzącego pod ręką. Nie powiedzieli mi tego, kiedy przyjechałem; dopiero gdy odbierałem go po przeglądzie po 30 000 mil. Więc teraz go mają, ale potrzebują samochodu na cały dzień, więc czekam, aż wróci samochód zastępczy i będę mógł z niego skorzystać. Ciąg dalszy nastąpi!

#16 ·
To jest dziwne i nie jest wspomniane na stronie 2

Image

lub na stronie 6, gdzie zaczyna się sekcja Kona.
Image

Próbowałem znaleźć dowody na to, że to błąd, a jedyną wskazówką było to w sekcji "B" Kona. Może to być tylko standardowy tekst o ilości napełniania, ale wersja HP miałaby nieco więcej płynu chłodzącego ze względu na jeden dodatkowy wymiennik ciepła, zawór 2-drogowy i niektóre rury. Również podgrzewacz płynu chłodzącego akumulatora zwykle towarzyszy tej opcji i dodaje trochę objętości.

Image

Nigdy nie było żadnych oznak, że modele HP już używają płynu chłodzącego BSC-2.

#17 ·
BSC-2 to niedawny wynalazek. Jedynym wyjaśnieniem, jakie mogę zasugerować, jest to, że Konas z tamtej epoki być może nigdy nie miały zamontowanych pomp ciepła? Ale w to nie wierzę! Kona 39 praktycznie identyczny z Ioniq 38. Myślę, że H trochę schrzaniło!

#18 ·
BSC-2 to niedawny wynalazek. Jedynym wyjaśnieniem, jakie mogę zasugerować, jest to, że Konas z tamtej epoki być może nigdy nie miały zamontowanych pomp ciepła? Ale w to nie mogę uwierzyć! Kona 39 praktycznie identyczny z Ioniq 38. Myślę, że H trochę schrzaniło!
Zdjęcia komory silnika dla Kona to w rzeczywistości Ioniq, więc tak, Hyundai wydał mylący TSB. Mój Kona 64 z 2020 roku ma pompę ciepła i przeprowadzili akcję serwisową podczas 3. przeglądu w maju tego roku, ale nagrania z kamery samochodowej sugerują, że przeprowadzili tylko kilka testów, a nie całkowite płukanie płynu chłodzącego. Będzie interesujące zobaczyć, co zrobią podczas 4. przeglądu.

#23 ·
Tak, to zdjęcie stałych części pokazuje krystalizację, która zachodzi ze starym BSC-1. Pytanie brzmi, czy gge użyło specjalnego nowego zestawu Hyundai do płukania? Istnieje skomplikowana sekwencja zaworów itp., które muszą być obsługiwane w specjalnej kolejności, wszystko zajmuje kilka godzin, aby zrobić to poprawnie. Jeśli nie użyto nowego zestawu, istnieje duże prawdopodobieństwo, że stare kryształy nadal znajdują się wewnątrz akumulatora/rur itp.

Aby zrozumieć pełną historię tego, co się wydarzyło, musisz przeczytać ten wątek. Podobne forum do tego, ale znacznie bardziej szczegółowe i specyficzne. To długi wątek, możesz chcieć przeskoczyć na koniec i czytać od tyłu!

Jest tam kilka zdjęć specjalnego zestawu, możesz je wydrukować i zabrać do swojego gge i poprosić ich, aby udowodnili ci, że to mają. Podejrzewam, że będzie dość trudno wykonać płukanie poprawnie bez tego; gdyby to było łatwe, Hyundai nie musiałby projektować i produkować tego przedmiotu!