Speak EV - Electric Car Forums banner

Bagażnik dachowy?

13K views 13 replies 10 participants last post by  EliseJ  
#1 ·
Przepraszam, szukałem.

Nie mogę nawet znaleźć odniesienia do tego ani obciążenia dachu na stronie specyfikacji na stronie internetowej Hyundai.

TIA

#3 ·
Tak, możesz, obsługuje obciążenie do 80 kg (w tym bagażnik dachowy).

Obecnie tylko Yakima ma kompatybilny bagażnik.

#4 ·
Tak, możesz, obsługuje obciążenie do 80 kg (w tym bagażnik dachowy).

Obecnie tylko Yakima ma kompatybilny bagażnik.

80 kg, to wystarczy, żeby wsadzić tam teściową.

#5 ·
Na niemieckim forum goingelectric.de (https://www.goingelectric.de/forum/viewtopic.php?f=531&t=71468&start=10) ktoś zamieścił dziś rano post (tłumaczenie automatyczne):

Witam wszystkich, otrzymałem
tę wiadomość od Hyundai Marketing dziś rano:
 W ramach naszego programu Oryginalnych Akcesoriów Hyundai oferujemy teraz system bagażnika dachowego. Oto szczegóły:
- Aluminiowy dach
bagażnik z zamkiem - nr artykułu: 9999Z057223
- Cena detaliczna z VAT: 189,59 € - Może
nie być używany w przypadku wyposażenia w panoramiczny szklany dach
 Można zamówić u autoryzowanych partnerów kontraktowych Hyundai

#7 ·
Thule ma teraz kompatybilne bagażniki dachowe, mówi tylko normalny dach, więc nie jestem pewien, czy jest kompatybilny z dachami Solar lub Vision:
Kluczową kwestią dla Thule jest to, że jest to "Clamp Evo" stopa do ich systemu bagażników dachowych (który zaciska się pod dachem, przez uszczelkę drzwi - tzn. musisz otworzyć drzwi, aby zamontować belki). Mamy już belki Thule (używane w dwóch poprzednich samochodach), więc wygląda na to, że musimy tylko zdobyć ten typ "stopy" i powinniśmy móc ponownie wykorzystać istniejące belki, co jest dobrą wiadomością...

#9 ·
Właśnie zainstalowałem Thule Wingbar Edge w moim samochodzie. Okleiłem pręty i zaciski białą folią, aby pasowały do ​​samochodu. Nałożyłem również folię ochronną na lakier pod zaciskami, aby chronić lakier i ułatwić wyrównanie podczas ponownego montażu.

Numery części:
THU-7205 Stopy zacisków Edge
THU-7216 Pręt
THU-7215 Pręt
THU-145301 Gumowe nóżki i zaciski
Image

Image

Image

Image

#14 ·
Właśnie zainstalowałem Thule Wingbar Edge w moim samochodzie. Okleiłem pręty i zaciski białą folią, aby pasowały do samochodu. Nałożyłem również folię ochronną na lakier pod zaciskami, aby chronić lakier i ułatwić wyrównywanie podczas ponownego montażu.

Numery części:
THU-7205 Stopy zacisków Edge
THU-7216 Belka
THU-7215 Belka
THU-145301 Gumowe nóżki i zaciski View attachment 156549
View attachment 156548
View attachment 156550
View attachment 156551
Dzięki za podzielenie się tym! Oklejam moje zaciski i to mój pierwszy raz z folią winylową - jakieś wskazówki dotyczące tego projektu?

#12 ·
Doskonała robota - wygląda naprawdę ładnie z białą folią. Folia ochronna lakieru również brzmi jak dobry plan - jeszcze na nią nie trafiłem; czy to coś, co nakładasz za każdym razem, gdy zakładasz zaciski?
Dzięki.

8 cm szerokości samoprzylepna folia PPF, którą kupiłem w lokalnym sklepie motoryzacyjnym, powinna być możliwość kupienia czegoś podobnego w Halfords lub Amazon. Taśma pozostanie cały czas na miejscu, a ponieważ ma taką samą szerokość jak zaciski, wystarczy je wyrównać i dokręcić.

#13 · (Edited)
Użyłem 'taśmy helikopterowej' na metalowym zacisku.

Tak zwana, ponieważ została opracowana do powlekania krawędzi natarcia łopat śmigłowców, więc powinna być wytrzymała.

Potrzebuję tylko Ioniq 5, aby to teraz przymocować, spodziewany w kwietniu* od pierwotnej listopadowej oceny. Zawsze pamiętaj, aby wyczyścić dach pod stopą, aby uniknąć uwięzienia brudu, który może uszkodzić lakier.

*EDIT: Właśnie poinformowano mnie o kolejnym nieokreślonym opóźnieniu. FFS!