Speak EV - Electric Car Forums banner

Twizy nie może się ładować

4K views 14 replies 2 participants last post by  burnt_crisps2  
#1 ·
Cześć

Czy mógłbyś mi pomóc w sprawie mojego Twizy?
Kiedy włączam silnik, zapala się kontrolka STOP, jak pokazano na zdjęciu.
Czy kontroler ładowania, który ładuje główny akumulator, jest uszkodzony?
Wszystkie światła migają, ale nic się nie dzieje, nawet po podłączeniu kabla ładującego.

Czy mogę to naprawić sam, a jeśli tak, to jak powinienem to zrobić?
Chciałbym potwierdzić punkty kontrolne.
Jeśli muszę kupić kontroler ładowania lub cokolwiek innego, gdzie mogę to kupić i ile to kosztuje?

Taka323

Attachments

#4 ·
Jedyne, co mogę zasugerować, to skontaktowanie się z tą niezależną firmą w Wielkiej Brytanii, która może być w stanie w jakiś sposób pomóc.

#5 ·
#7 ·
Powiedzieli, że nie jesteśmy w stanie zdiagnozować usterki przez e-mail; jedyne, co możemy zaoferować, to zarezerwowanie pojazdu na ocenę w naszym warsztacie w Cheltenham. Obecnie przyjmujemy rezerwacje na początek marca.

Nie mogę tam pojechać. Więc ten problem nadal trwa.

#8 ·
Umm, to problem, myślałem, że mogli natknąć się na rozwiązanie z poprzednimi problemami tego samego typu.

Jednak właśnie przeprowadziłem kolejne wyszukiwanie i znalazłem te posty, które, jeśli to dokładnie ten sam problem i związany z wiekiem, mogą być rozwiązaniem, którego potrzebujesz...

i osadzone w tym są instrukcje naprawy... w angielskim pliku PDF

#9 ·
Umm, to przykre, myślałem, że mogli natknąć się na rozwiązanie wcześniejszych problemów tego samego typu.

Jednak właśnie zrobiłem kolejne wyszukiwanie i znalazłem te posty, które, jeśli to dokładnie ten sam problem i związany z wiekiem, mogą być rozwiązaniem, którego potrzebujesz...

i osadzone w tym instrukcje naprawy... w języku angielskim pdf

Wow! Mój Twizy również pika 3 razy, a wyświetlacz pokazuje "STOP". Ale nie pokazuje ikony baterii.
Jednak spróbuję to naprawić. Skomentuję po próbie.
Dziękuję!

#14 ·
W końcu rozwiązałem ten problem!

Moi przyjaciele myśleli, że...

10 mrugnięć może oznaczać kilka możliwości, ale najczęstszym jest to, że twój kontroler jest w stanie przedoperacyjnym. Jest to stan, w którym zostaje umieszczony, gdy ma być skonfigurowany, a samochód nie nadaje się do jazdy w tym stanie.

Na przykład, jeśli dostroisz samochód za pomocą Powerbox i z jakiegoś powodu nie ukończysz strojenia, pozostanie on w stanie przedoperacyjnym, ponieważ nie został zresetowany do stanu operacyjnego, tak jak dzieje się to po zakończeniu strojenia.

Samo strojenie za pomocą Powerbox wygląda tak:
1. Powerbox ustawia kontroler w stanie przedoperacyjnym.
2. Teraz wysyła nową konfigurację do kontrolera.
3. Ustawia kontroler z powrotem w stan operacyjny i samochód jest gotowy do jazdy

Spróbuj wykonać strojenie i poczekaj, aż się zakończy. Jeśli to nie zadziała, spróbuj:

1. Uruchom samochód bez podłączonego Powerboxa.
2. Połącz się z Powerboxem.
3. Uruchom ponownie samochód.

Po strojeniu mój problem został rozwiązany.
Jestem bardzo wdzięczny za pomoc!

Taka323