Speak EV - Electric Car Forums banner

System monitorowania ciśnienia w oponach (TPMS) Leaf - Usterka przerywana

3.5K views 4 replies 3 participants last post by  Roland N  
#1 ·
Cześć wszystkim,
Mam Leafa 30 kWh z dwoma kompletami felg, jednym z oponami letnimi, drugim z zimowymi. Kupiłem samochód z drugiej ręki w styczniu tego roku, i samochód przyszedł z oponami letnimi na fabrycznych felgach 17" i wszystko było w porządku z TPMS (gumowe trzpienie zaworów). Założyłem używany zestaw felg z nowymi oponami zimowymi i znowu wszystko było w porządku z TPMS (aluminiowe trzpienie zaworów). Odnowiłem oryginalne felgi 17" i od czasu ich ponownego zamontowania w kwietniu dostaję przerywany błąd z kontrolką TPMS na desce rozdzielczej, która się zapala, a następnie często sama się kasuje, a warsztat mówi, że wymienił 2 x trzpienie zaworów.

Leaf spy Pro wskazuje, że opony, na których nie może odczytać ciśnienia, to PRAWA przednia I/LUB PRAWA tylna, do tej pory nigdy lewe opony. (Ciśnienia w Leaf Spy są szare, a nie czarne). To przerywany błąd, gdzie mogę przejechać około 100 mil bez kontrolek ostrzegawczych i wygląda na to, że wszystkie czujniki działają dobrze, a potem innego dnia kontrolka zapala się i gaśnie co kilka mil.

Próbowałem resetu TPMS na desce rozdzielczej i zresetowałem system za pomocą Leaf Spy. W weekend zamierzam zamienić kilka kół, aby sprawdzić, czy usterka przesuwa się wraz z danymi kołami, ale po prostu zastanawiałem się, czy ktoś doświadczył już tego typu usterki i jakie było rozwiązanie? Wszelkie rady będą bardzo mile widziane! Dzięki

#2 ·
Oryginalne zawory TPMS zamontowane w samochodzie były na aluminiowych trzpieniach. Najwyraźniej zostały one przeniesione, być może do twojego zapasowego zestawu.
Gumowe trzpienie zostały zamontowane do żartów z wcześniejszych czasów, a czujniki mogą być u kresu swojej żywotności.

#4 ·
Oryginalne zawory TPMS zamontowane w samochodzie miały aluminiowe trzpienie. Najwyraźniej zostały one przeniesione, być może do twojego zapasowego zestawu.
Gumowe trzpienie były montowane w żartach z wcześniejszych lat, a czujniki mogą być u kresu swojej żywotności.
Właściwie zawory TPMS nigdy nie zamieniły się zestawami kół. Koła Tekna z czarnymi gumowymi zaworami, z którymi samochód został dostarczony, miały działające zawory TPMS przed renowacją, a 2 z nich to te z problemem przerywanego połączenia (mają zaledwie 4 lata). Aluminiowe zawory TPMS były dostarczane z używanymi kołami Acenta do opon zimowych i były absolutnie w porządku, sparowane z samochodem OK i nie zgłaszały żadnych przebić, gdy były na samochodzie, chociaż podejrzewam, że te zawory są w rzeczywistości starsze niż fabryczne koła Tekna (zgaduję, że mają około 7 lat). Moja obecna konkluzja jest taka, że dwa nowe zawory są wadliwe i prawdopodobnie są to tylko baterie, które się wyczerpują, ale zamienię miejscami dwa przednie koła (asymetryczne bieżniki opon, więc OK), i zobaczę, czy usterka się przesunie. Trzymam kciuki!

#3 ·
Całe to kosztowne zamieszanie tylko dlatego, że 98% amerykańskich kierowców nie wie, jak używać ołówkowego wskaźnika za 1,49 dolara? No weź. Jeździj nim, aż się zepsuje. Jeden z moich synów pożyczył siostrze swój samochód. Dostała gumę, gdy jej mąż nim jechał. Założył koło zapasowe, ale nie dokręcił nakrętek mocniej niż palcami. Brak klucza, mimo że trzeba było użyć klucza, aby zdjąć przebitą oponę. Nakrętki stopniowo się luzują. Dalej jedzie z dziwnym dudniącym dźwiękiem dochodzącym z koła. Zamierza zabrać samochód do warsztatu. Dalej jedzie. Dudnienie głośniejsze, samochód się trzęsie. Koło odpada, upuszczając zwrotnicę na tarczę. Ponieważ tarcza jest normalnie trzymana do piasty przez koło, które się o nią opiera, a to z kolei jest mocno trzymane przez nakrętki, tarcza ustawia się krzywo i zacina się w zacisku. Osłona przeciwpyłowa hamulca zniszczona. Mąż córki twierdzi, że nie wiedział, że nakrętki kół muszą być mocno dokręcone 😬😬😬😬😬, może do 100 funtów/stopę. Otwory na szpilki w kole wszystkie zniszczone. Syn musiał kupić inne koło na złomowisku.