Speak EV - Electric Car Forums banner

Real World 330e Zasięg "Tylko elektryczny"

34K views 45 replies 35 participants last post by  Blanik  
#1 ·
Po pierwsze cześć, nowy użytkowniku.

Kilka tygodni temu odebrałem swojego 330e M Sport. Kiedy to piszę, samochód jest z powrotem u dealera na "testach diagnostycznych". Mam nadzieję, że jutro poznam ich werdykt.

Od momentu odbioru samochodu, pod koniec pełnego ładowania, zwykle pokazuje zasięg 14-16 mil (w samochodzie i w aplikacji Connected Drive). Czasami pokazuje 17-18 mil dostępnych. Jestem w Gloucestershire w Wielkiej Brytanii i w łagodną jesień, gdzie podczas ładowania jest od 8 do 14 stopni Celsjusza, więc nie spodziewam się dużego wpływu ze względu na problemy z temperaturą.

Ponadto, podczas jazdy tylko na akumulatorze, dostępny zasięg spada znacznie szybciej niż przejechane mile, nawet podczas jazdy w celu osiągnięcia maksymalnej wydajności. W rezultacie, przypuszczam, że osiągam raczej 8-10 mil na pełnym ładowaniu.

Znalazłem podobne odniesienie do "około 14 mil" na tym forum, ale z trudem znajduję cokolwiek innego niż recenzje (ale nie od właścicieli) mówiące, że 25 mil jest osiągalne.

Byłem całkowicie przygotowany na osiągnięcie mniej niż "idealnych warunków testowych", ale moim zdaniem to "nie tak, jak reklamowano", biorąc pod uwagę roszczenia 25 mil i poinformowałem o tym dealera.

Interesuje mnie, co tak naprawdę osiągają inni ludzie i czy poruszali podobne kwestie ze swoim dealerem? Zauważyłem również, że mój dealer tak naprawdę nie zna się na 330e tak dobrze, jak ja jako kupujący - czy to podobne doświadczenie?

P.S. Czy potrzebujemy kilku nowych forów dla 330e, a teraz 530e?

#2 ·
Nie mam BMW, ale powiedziałbym, że wszystkie hybrydy typu plug-in są podobne pod tym względem, że rzeczywisty zasięg jest znacznie mniejszy niż szacowany, ze względu na takie czynniki, jak zatrzymywanie się i ruszanie, jazda pod górę, włączone systemy w samochodzie (wentylator, wycieraczki itp.). Zasięg z pewnością spada również o tej porze roku. Nie sądzę, żeby z Twoim samochodem było coś nie tak - poza tym, że bateria została zaprojektowana raczej w celu unikania podatków niż uzyskania prawdziwego zasięgu EV. Mimo wszystko lepiej niż brak zasięgu EV.

#10 ·
Krążą pogłoski, że niektórzy producenci faktycznie budują swoje samochody tak, aby uzyskać najlepsze wyniki w testach ustawowych.
Jestem pewien, że to nie może być prawda ☺
BMW po prostu zacytowało zasięg NEDC i, podobnie jak wszystkie dane testowe NEDC, jest on optymistyczny o 50% w świecie rzeczywistym.

#4 ·
Zasięg naszego samochodu jest przewidywany na podstawie ostatniej podróży, która mogła mieć miejsce dzień wcześniej. W chłodniejszy poranek o tej porze roku jest całkiem normalne, że nie udaje się osiągnąć przewidywanego zasięgu. Nie jesteśmy daleko od ciebie w Wiltshire, a moja pierwsza podróż cztery lata temu w grudniu odbyła się do Bath. Bateria wyczerpała się w połowie drogi do domu. Zasięg stopniowo się poprawiał i teraz wracam do domu z zapasem kilometrów. Sądząc po tym, spodziewam się, że zasięg w twoim samochodzie się poprawi, chociaż na razie wydaje się słaby.

#5 ·
Miałem 330e przez 5 miesięcy w lecie i bardzo mi się podobał. Powiedziałbym, że gdy jeździłem z myślą o zasięgu, mogłem przejechać 18 mil na jednym ładowaniu. Kiedy po prostu jechałem szybko, nie przejmując się tym, mogło to spaść do około 10.
Wygląda na to, że masz niskie wyniki.
Mieszkam 13 mil od centrum Cambridge i mogłem to spokojnie przejechać na jednym ładowaniu, nie myśląc zbytnio o wydajności. Czasami w samochodzie zostawało jeszcze 4 lub 5 mil, kiedy dojeżdżałem na parking i ładowałem.

Czy w miejscu, w którym mieszkasz, jest bardzo pagórkowato?
Z pewnością mieszkam w miejscu płaskim, a podane liczby zawsze dotyczyły miesięcy letnich/jesiennych.

Spodziewam się, że 330e nie ma zbyt wiele aktywnego ogrzewania akumulatora (ma chłodzenie), ponieważ ładuje się tylko z natężeniem 16 amperów. Tak więc, w przeciwieństwie do i3, który nagrzewa akumulator, jak i kabinę w cyklu wstępnego nagrzewania zimą, 330e może cierpieć z powodu zimnych ogniw, co może wpłynąć na zasięg bardziej niż oczekiwano? Tylko zgaduję, nie znam faktów!

#6 ·
Mam mojego 225xe od lipca (tutaj też Glos). Średni wyświetlany zasięg to zwykle 14 mil (w oparciu o ostatnią podróż), w rzeczywistości kilka mil mniej. Najlepsze wyniki wydają się być na prostej drodze (bez zatrzymywania się i ponownego uruchamiania samochodu), w trybie eco pro i klimatyzacji w okolicach 19 stopni Celsjusza. Wstępne przygotowanie (gdy wciąż podłączony jest do ładowarki) również wydaje się nieznacznie pomagać.

Zarówno 225xe, jak i 330e to dość mocne samochody i czasami trudno jeździć nimi ekonomicznie. Rodzaj podróży również robi ogromną różnicę. Niestety, wyniki, które uzyskujesz, wydają się być całkiem normalne.

#7 ·
Typowy nonsens NEDC dla hybryd typu plug-in. EPA to 14 mil - jeżdżąc delikatnie latem, możesz uzyskać więcej

#8 ·
Przeczytałem kilka razy Twoją opinię i zauważyłem tę część:nawet podczas próby osiągnięcia maksymalnej wydajnościSzybki rzut oka na sieć sugeruje, że na przykład 525d ma „oficjalny” wynik 45, ale ogólni użytkownicy zgłaszają 38. Zatem około 85% figury producenta. Biorąc pod uwagę BMW 330e „do 25 mil”, daje to 21 w tym samym stosunku. I myślę, że chodzi Ci o to, że pomimo usilnych starań, możesz uzyskać 12-14 w bardzo dobry dzień?Jazda EV naprawdę bardzo drastycznie reaguje na ruch + inne zmienne{prędkość (powyżej 40 mil na godzinę nie jest dobra), pogoda (wiatr + deszcz / mokre drogi), światła drogowe, wzgórza, skrzyżowania}o wiele bardziej niż jazda bez EV, o ile mogę ocenić.Nie jest to nigdzie wyjaśnione z góry, w odniesieniu do kierowców, którzy muszą być świadomi, że otrzymają złe wieści z pełnej baterii, chyba że ich trasa / ruch itp. są idealnie dostosowane do napędu EV.Twój punkt dotyczący dealerów ... tak, wiele osób stwierdziło, że bardzo niewielu faktycznie jeździło samochodami przez co najmniej tydzień i nie rozumie niuansów takich jak ten, ani jak skonfigurować niektóre z inteligentnych funkcji związanych z EV.10-milowa podróż w jedną stronę do domu do biura / dworca kolejowego może brzmieć idealnie dla PHEV.Jeśli obejmuje 5 rond ze światłami i 5-milowy odcinek autostrady o wartości 70 mil na galon, tak nie będzie, a kierowca ten prawdopodobnie nie odbędzie podróży w obie strony tylko na elektronach.To pomimo tego, że teoria jest słuszna, a sprzedawca szczęśliwie kiwał głową, gdy przekonywałeś się, że jest to dla Ciebie odpowiednie.EPA 14 wspomniane powyżej, myślę, że byłoby to realne idealne warunki, Twoje doświadczenie sugeruje, że masz typowy brytyjski styl dojazdów do pracy / pory dnia.Francuz, emeryt, płaski krajobraz - będzie 14-15.Spróbuj różnych sposobów traktowania przepustnicy i hamulców, naciśnij przyciski trybu jazdy, aby zobaczyć, co najlepiej sprawdza się w przypadku której części trasy, a możesz wycisnąć jeszcze kilka prawdziwych mil.Pamiętaj, że jazda testowa u dealera na 2 mile wokół bloku „aby sprawdzić pojazd z Tobą” może skutkować liczbą mil / kWh, która nie pasuje do tego, co otrzymujesz podczas codziennego użytkowania - wzruszą ramionami i stwierdzą, że ekstrapolacja tej figury z jazdy testowej daje na przykład oczekiwanie 15-19 mil .... Och, spójrz, pokonaj EPA, co za wspaniały pojazd, nikt nie otrzymuje „oficjalnych” liczb mpg dla samochodów z silnikiem Diesla w Wielkiej Brytanii, dziękuję za zrobienie z nami interesów, Sir.Czuję się trochę oszukany, gdy mój silnik GTE włącza się około 2 mil od domu, podczas regularnej 26-milowej podróży w obie strony w samochodzie, który ma w broszurze frazę „do 31 mil” .... Ponownie, zabawa przyciskami oznacza, że ​​czasami wracam do domu z 1 milą zasięgu baterii, ale zużyłem mniej benzyny bezołowiowej niż pozwalając jej zejść do zera, a następnie uruchamiając silnik.

#9 ·
Myślę, że podczas gdy ludzie kupują hybrydy typu plug-in, myśląc, że są one rodzajem elektrycznego pojazdu o krótkim zasięgu, zawsze będą rozczarowani.

Zostały zaprojektowane tak, aby działać optymalnie z silnikiem spalinowym i w tym są bardzo dobre. Właśnie odbyłem moją cotygodniową podróż o długości 150 mil do miejsca pracy, komputer pokładowy pokazuje, że przejechałem 63 z nich na prądzie, a spalanie wynosi około 58 mil na galon.

Fakt, że większość hybryd typu plug-in może przejechać do około 20 mil tylko na prądzie, uważam za bonus.

Gdybym miał tylko tę podróż do odbycia w obie strony każdego dnia, wybrałbym jeden z tych tanich Nissanów Leaf, które od czasu do czasu widać tutaj reklamowane.

Mimo to 10 mil z 330e wydaje się trochę poniżej normy. Jechałem dziś rano przez piękną okolicę Glos i jest ona dość pagórkowata!

#13 ·
Mój Active Tourer 225xe ma do 45% różnicy zasięgu od zimy do wiosny, a to przy łagodnej zimie z zaledwie 5-10 małymi przymrozkami w roku. Z każdym rodzajem wzniesienia to pożera kilometry. To, co teraz robię, to przesunięcie automatycznej dźwigni zmiany biegów w tryb sportowy podczas wjeżdżania na jakiekolwiek wzniesienie i z powrotem na baterię podczas zjazdu lub jazdy po płaskim terenie. Działa to świetnie, nie tylko ładując akumulator, ale także oszczędzając kilometry. Wspaniałą rzeczą jest to, że mamy tę przewagę nad i3 lub samochodami tylko na baterie.

#14 ·
Zanim dostałem 330e, jeździłem testowo 225xe, ponieważ to miał być mój wybór, dopóki 330e nie pojawiło się na radarze. Model, który mi dali do testowania, to Luxury. Miał każdy pakiet, jaki oferuje BMW! Zdecydowanie najlepsze były podgrzewane fotele i aktywny tempomat. To było przeżycie! W zasadzie jechał sam! Musiałem tylko ruszać kierownicą w lewo i w prawo. Hamowanie i przyspieszanie automatycznie. To jakaś magia, lol.

#15 ·
Użyto 330e wraz z i3, i8 i Twizy do opracowania i przetestowania naszej gamy Solar Carports. 330e pokonuje około 18 mil tylko na napędzie elektrycznym, a jeśli BMW zdecyduje się zwiększyć pojemność za pomocą nowych ogniw użytych w i3 94Ah, to moglibyśmy zobaczyć 25+ mil na jednym ładowaniu z 330e przy tym samym rozmiarze akumulatora, ale o 50% lepszej gęstości energii. Ładuj z energii słonecznej i jest za darmo, nawet jeśli płacisz za instalację fotowoltaiczną. FIT i uznany eksport kompensują koszty kapitałowe, generując w ten sposób energię po zerowym koszcie netto. Uważamy, że to najbardziej ekonomiczny sposób na prowadzenie dowolnego EV lub PHEV.

Uwielbiam 330e, chociaż w przyszłych modelach może być tylko lepiej... Spawaj i3 do 330e, a będziesz miał idealny samochód, z odpowiednio szybkim przyspieszeniem i dobrą zdolnością do pokonywania dużych odległości. PHEV wygrywają bezapelacyjnie, przynajmniej w najbliższej przyszłości.

#16 ·
Ładowanie z energii słonecznej jest darmowe, nawet jeśli płacisz za instalację fotowoltaiczną. FIT i uznany eksport kompensują koszty kapitałowe, generując w ten sposób energię elektryczną po koszcie netto zero. Uważamy, że to najbardziej ekonomiczny sposób na prowadzenie każdego EV lub PHEV.
To mniej więcej to, co robimy teraz. Mam instalację fotowoltaiczną o mocy 4 kWp i kompensuje ona około 25-30% naszego całkowitego zapotrzebowania na energię elektryczną dla domu, i3 i 225xe. Większość naszego ładowania odbywa się w nocy, ale staram się wykorzystywać dzienne wytwarzanie energii słonecznej tak bardzo, jak to możliwe, regulując w dół tempo ładowania EV i PHEV. Jakiekolwiek pieniądze otrzymane z FIT odkładamy na rachunki za energię elektryczną Ecotricity.Kolejny krok... magazynowanie energii w akumulatorach!

#17 ·
Zgoda, magazynowanie energii w akumulatorach nie jest dla każdego, ze względu na obecne koszty, ale poszedłem tą drogą kilka lat temu i zainstalowałem solidny system UPS, z podłączeniem do sieci i 20 kWh użytecznej pamięci masowej. Najlepsza rzecz, jaką kiedykolwiek zrobiłem, ponieważ mieszkam na odludziu i mogę utrzymać wszystko w działaniu przez dzień lub dwa w zimie i znacznie dłużej w lecie, jeśli mamy przerwę w dostawie prądu.

#19 ·
Po pierwsze witam, nowy użytkowniku.

Kilka tygodni temu odebrałem moje 330e M Sport. Pisząc to, samochód jest z powrotem u dealera na "testy diagnostyczne". Mam nadzieję, że jutro poznam ich werdykt.

Od momentu odbioru samochodu, pod koniec pełnego ładowania zwykle zgłasza on zasięg 14-16 mil (w samochodzie i w aplikacji Connected Drive). Od czasu do czasu zgłasza dostępność 17-18 mil. Jestem w Gloucestershire w Wielkiej Brytanii i w łagodną jesień, gdzie temperatura wynosi od 8 do 14 stopni Celsjusza podczas ładowania, więc nie spodziewam się dużego wpływu ze względu na problemy z temperaturą.

Ponadto, podczas jazdy tylko na baterii dostępny zasięg spada znacznie szybciej niż przejechane mile, nawet podczas jazdy w celu osiągnięcia maksymalnej wydajności. W rezultacie przypuszczam, że osiągam raczej 8-10 mil na pełnym ładowaniu.

Znalazłem podobne odniesienie do "około 14 mil" na tym forum, ale mam trudności ze znalezieniem czegokolwiek innego niż recenzje (ale nie od właścicieli) mówiące, że 25 mil jest osiągalne.

Byłem całkowicie przygotowany na osiągnięcie mniej niż "idealnych warunków testowych", ale moim zdaniem to "nie tak, jak reklamowano", biorąc pod uwagę deklaracje 25 mil i poinformowałem o tym dealera.

Interesuje mnie, co inni ludzie faktycznie osiągają i czy poruszyli podobne kwestie ze swoim dealerem? Zauważyłem również, że mój dealer tak naprawdę nie zna się na 330e tak dobrze, jak ja jako kupujący - czy to podobne doświadczenie?

Ciekawe do przeczytania o twoich doświadczeniach - chciałbym, żeby zrobił trochę więcej badań nad recenzjami właścicieli, zanim kupiłem moje 330e.

Zamówione w styczniu z dostawą na 31 marca, aby uniknąć podatku drogowego.

Moim głównym zmartwieniem jest również słaby zasięg i ekonomia jazdy w pełni elektrycznej.

Wskaźnik zasięgu elektrycznego waha się między 14 a 19 milami po pełnym naładowaniu - nigdy nie pokazywał wyższej wartości, nawet po historii jazdy po Yorku (bardzo płaskim) z prędkością 25 - 40 mil na godzinę przez kilka dni.

Na przykład wczoraj 11-milowa podróż do Monks Cross Shopping Centre - zacząłem z pełnym naładowaniem pokazującym zasięg 18 mil, ale pokazywał zero, kiedy dotarłem do domu po podróży z prędkością od 20 do 40 mil na godzinę?

Ponowne naładowanie pokazało wtedy maksymalny zasięg zaledwie 16 mil, a dzisiejsza podróż do B i Q o długości 4 mil pozostawiła mi tylko 7 mil zasięgu elektrycznego?

Również podczas jazdy zasięg elektryczny nigdy nie wydaje się wzrastać z regeneracyjnego hamowania na dłuższych trasach po M62, nawet jeśli używam tempomatu i pojazdy z przodu zatrzymują się lub zmniejszam prędkość jazdy, co prowadzi do znacznej regeneracji widocznej na wyświetlaczu deski rozdzielczej.

To duże rozczarowanie w porównaniu z reklamowanym i oczekiwanym zasięgiem elektrycznym 20 - 25 mil. Mógłbym zrozumieć słabe osiągi, gdybym jechał z dużą prędkością, ale tak nie jest.

Ustawiam maksymalną prędkość dla wszystkich podróży elektrycznych na limit Eco Pro 50 mil na godzinę, aby zapewnić 100% wydajności, ale wydaje się to nie wpływać na przewidywanie zasięgu ani dostępny zasięg. Ale i tak pozwoliło mi to zakończyć jazdę do domu z prędkością 60 mil na godzinę w pełni elektrycznie, kiedy w zeszłym tygodniu miałem jeszcze trochę zasięgu elektrycznego?

Założyłem, że około 45% moich całkowitych mil będzie elektryczne (głównie z bezpłatnej energii elektrycznej z naszych paneli słonecznych), ale wygląda to bardziej na 25%.

Skontaktowałem się z moim dostawcą BMW w tej sprawie i zabieram go w tym tygodniu, aby na to spojrzał (?), więc będzie interesujące zobaczyć, czy jest jakieś rozwiązanie. Myślałem, że gdzieś czytałem, że aktualizacja oprogramowania może pomóc?

Kiedy ostatnio sprawdziłem od pełnego baku do pełnego baku benzyny, miałem średnio 56,6 mpg, w tym 3 x 120-milowe podróże bez ładowania, więc nadal rozsądne ogólnie w porównaniu do diesla i bez zanieczyszczeń!

#20 ·
Dobrze widzieć coraz więcej hybryd typu PHEV, ale naprawdę pozostawiają wiele do życzenia. (przepraszam właścicieli PHEV) Miejmy nadzieję, że w najbliższej przyszłości nastąpią duże ulepszenia, aby uczynić je bardziej realnym konkurentem dla wariantów diesla.

#21 ·
Spędziłem kilka interesujących godzin z ekspertem od pojazdów elektrycznych w moim salonie BMW w zeszłym tygodniu, przyglądając się problemom związanym ze słabym zasięgiem elektrycznym i ładowaniem. Zabrali mój samochód na swoją trasę testową z centrum Sheffield do A1 - trasę, która ich zdaniem powinna osiągnąć 18 mil na ustawieniu w pełni elektrycznym. Kiedy wróciłem później, osiągnęli nowy rekord 21 mil elektrycznych w moim samochodzie! "Geniusz" podkreślił krytyczne, lekkie wciskanie pedału przyspieszenia, aby osiągnąć maksymalny przebieg i muszę przyznać, że wyjeżdżając ze skrzyżowań w ruch uliczny, czasami wciskałem pedał gazu. Podkreślił również znaczenie rozpędu i to, że nie osiągnę wysokich mil na kWh na krótkich trasach z dużą ilością zatrzymywania się i ruszania w ruchu ulicznym. Wygląda więc na to, że lepiej będzie wybrać dłuższą trasę obwodnicą, gdzie mogę utrzymać stałą prędkość, zamiast krótszej opcji stop-start przez centrum miasta. Zostałem również poinformowany, że podczas jazdy i poza trybem elektrycznym, przełączenie na tryb sportowy powoduje, że silnik regeneruje energię elektryczną znacznie szybciej. Będzie interesujące, czy zwiększenie regeneracji elektrycznej zrekompensuje niższe mpg, których spodziewam się po jeździe w trybie sportowym. To mój pierwszy BMW i muszę powiedzieć, że jestem głęboko pod wrażeniem strony serwisowej, zwłaszcza "geniusza", który był dostępny, aby odpowiedzieć na moje pytania i udzielać porad tak długo, jak było to potrzebne!

#22 ·
Cześć, jestem nowy na forum, ale chciałem wnieść swój wkład w rozmowę na temat zasięgu/ładowania. Dostałem mojego 330e (US) w zeszłym październiku. Zasięg ładowania wynosił początkowo 22-24 mile elektrycznego zasięgu. Zaczęło się to zmniejszać wraz z nadejściem zimowej pogody - pełne naładowanie na ładowarce poziomu 2 dawało tylko 16 mil elektrycznego zasięgu.

Zabrałem samochód do dealera w styczniu i przeprowadzono aktualizację oprogramowania oraz "reflash" systemu. Zasięg był nieco lepszy, do 18 mil zasięgu. Ponownie zabrałem samochód w lutym, ponieważ chciałem z powrotem mój początkowy zasięg 22-24 mil! Zainstalowano kolejną aktualizację oprogramowania - ale dopiero po zadaniu mi kilku pytań dotyczących mojej dojazdu do pracy, stylu jazdy, warunków pogodowych itp. Zasięg samochodu poprawił się do 21. I była to dość dokładna ilość zasięgu elektrycznego.

Teraz, gdy pogoda jest cieplejsza, naładowanie daje 21-22 mile zasięgu. Co najważniejsze, wydają się to być prawdziwe 21 mil lub więcej jazdy elektrycznej.

Jeśli ktoś nadal ma zmniejszony zasięg, zachęcam do nękania kierownika serwisu dealera, aby to naprawił! Podobno wszystkie problemy z pojazdami elektrycznymi BMW trafiają do wyspecjalizowanego zespołu inżynierów w celu rozwiązania.

Powodzenia.

#26 ·
Co najważniejsze, wydaje się, że jest to około 21 mil jazdy na prądzie.
Naprawdę? Zasięg EPA dla pojazdów elektrycznych wynosi 14 mil, więc musisz sobie bardzo dobrze radzić, aby faktycznie przejechać ponad 20 mil. Do wszystkich właścicieli 330e powiedziałbym, że lepiej być szczerym i realistycznym, aby pomóc przyszłym potencjalnym właścicielom :rolleyes:

#23 ·
Ja również jestem właścicielem 330e z Gloucestershire (ok, to samochód służbowy mojej żony, ale jednak) i dopiero tydzień, a już sprawia mi radość.

Po przejechaniu ponad 900 mil w mieszanym trybie jazdy, jeszcze zbytnio nie skupiliśmy się na zasięgu wyłącznie elektrycznym.
Zawsze podchodzę do tego, co mówią komputery pokładowe, z przymrużeniem oka - mój zremapowany TDI raportuje ponad 70 mpg na większości tras :) - więc widząc 24, spodziewałbym się raczej 14, jak podawał właściciel Beemera.
Na szczęście wystarczyłoby to żonie, żeby dojechać z domu na siłownię i z powrotem, co stanowi większość jej osobistych mil, gdyby tylko jej prawa noga nie była tak ciężka.
Mówiąc to, dotychczasowe tankowania dały wyniki 47, 49 i 51 mpg, co jest nie tylko lepsze niż A3 TDI, które miała wcześniej, ale paliwo jest tańsze na początek, dostaje lepszy dodatek na benzynę niż na olej napędowy na swoje wydatki i płaci 1/3 podatku od samochodu służbowego w porównaniu do 120d, które prawie zamówiła.

Osobiście uwielbiam cicho unosić się po okolicy jak duży, drogi wózek do przewozu mleka i przemawia to do mojej skąpej strony, że to prawie nic nie kosztuje. To będą ciekawe 4 lata.

#24 ·
Po pierwsze witam, nowy użytkowniku.

Odebrałem mojego 330e M Sport kilka tygodni temu. Kiedy to piszę, samochód jest z powrotem u dealera na "testach diagnostycznych". Mam nadzieję, że jutro poznam ich werdykt.

Od momentu odbioru samochodu, pod koniec pełnego ładowania, zwykle pokazuje zasięg 14-16 mil (w samochodzie i w aplikacji Connected Drive). Czasami pokazuje 17-18 mil dostępnych. Jestem w Gloucestershire w Wielkiej Brytanii i w łagodną jesień, gdzie temperatura wynosi od 8 do 14 stopni Celsjusza podczas ładowania, więc nie spodziewam się dużego wpływu ze względu na problemy z temperaturą.

Ponadto, podczas jazdy tylko na baterii, dostępny zasięg spada znacznie szybciej niż przejechane mile, nawet podczas jazdy w celu osiągnięcia maksymalnej wydajności. W rezultacie przypuszczam, że osiągam raczej 8-10 mil na pełnym ładowaniu.

Znalazłem podobne odniesienie do "około 14 mil" na tym forum, ale mam trudności ze znalezieniem czegokolwiek innego niż recenzje (ale nie od właścicieli) mówiące, że 25 mil jest osiągalne.

Byłem całkowicie przygotowany na osiągnięcie mniej niż "idealnych warunków testowych", ale moim zdaniem to "nie tak, jak reklamowano", biorąc pod uwagę deklaracje 25 mil i poinformowałem o tym dealera.

Interesuje mnie, co inni ludzie faktycznie osiągają i czy poruszali podobne kwestie ze swoim dealerem? Zauważyłem również, że mój dealer tak naprawdę nie zna się na 330e tak dobrze jak ja jako kupujący - czy to podobne doświadczenie?

Mam 330e se od około 14 miesięcy. Latem mój zasięg wynosi zwykle 19-20 mil, zimą około 14. Co ciekawe, w zeszłym miesiącu został wezwany do poprawki oprogramowania i od tego czasu zasięg po pełnym naładowaniu pokazuje 29 (wcześniej maksymalna wartość wynosiła 22/23). Kiedy nadejdzie cieplejsza pogoda, będzie interesujące, czy rzeczywisty zasięg będzie lepszy.

#25 ·
Właśnie dostałem moje 330e, z siedzibą w Sheffield i ostatnio było bardzo zimno, więc wskaźnik ładowania w połączonej aplikacji pokazuje 16 mil, ale realnie dostaję 8-10, co nie jest wspaniałe.

Połączenie zimnej pogody i jest tu bardzo pagórkowato w zależności od trasy, którą wybieram.

Samochód jest bardzo nowy, więc mam nadzieję, że to się poprawi, gdy pogoda się poprawi!