Speak EV - Electric Car Forums banner

Renault 5 V2L

6K views 46 replies 8 participants last post by  simcity  
#1 ·
Czy ktoś wie lub ma w rękach adapter Renault V2L? Nie mogę nigdzie znaleźć numeru części. Chcę stworzyć schemat okablowania dla V2L, abyśmy mogli zacząć je sprzedawać. Wiem, że w Europie nastąpiło już kilka dostaw samochodów, więc na pewno jest już kilka na wolności.

#2 ·
Czy ktoś wie lub ma w rękach adapter Renault V2L? Nie mogę nigdzie znaleźć numeru części. Chcę zrobić schemat okablowania dla V2L, abyśmy mogli zacząć je sprzedawać. Wiem, że w Europie nastąpiło kilka dostaw samochodów, więc na pewno kilka jest już w użyciu.
View attachment 204659
Pytam mojego lokalnego dealera Renault / Alpine, czy zamierzają je oferować dla A290.

Prawdopodobnie musi istnieć jakiś standard dla tego - jak w przypadku CCS itp.?

#5 ·
Pytam mojego lokalnego dealera Renault / Alpine, czy zamierzają je oferować dla A290.

Przypuszczalnie musi istnieć jakiś standard - jak w przypadku CCS itp.?
Niestety nie ma ustalonego standardu. Nie jest to zdefiniowane ani przez 61851, ani przez 62196. Całkowicie zależy od producenta, jak to zaimplementuje, a nawet czy w ogóle zaimplementuje. Standard z pewnością bardzo ułatwiłby mi życie 😅

#7 ·
Czy udało Ci się uzyskać coś przydatnego z powyższego numeru części?

Jak powiedziałem, nie sądzę, żeby Renault UK ustaliło już ceny. Ale wygląda na to, że niektóre kraje europejskie tak…
Skontaktowałem się z francuskimi i niemieckimi dealerami, nie mają ETA na tę część. Ponadto otrzymane przeze mnie wyceny wahały się od 200 do 600 EUR (bez żartów). Tak naprawdę nie chcę im płacić, a potem czekać 3 miesiące... Udało mi się również zarezerwować jazdę próbną w salonie Watford, mają samochód prasowy na 1 dzień 19 lutego. Mam podejrzenie, że jest w bagażniku tego samochodu ;) Na marginesie, moje Honda E może być w niebezpieczeństwie 🤣

#11 ·
Standard in the UK with the 50kWh battery, a £100.00 option on the other versions.
Problem z wybranym projektem, podobnie jak w przypadku projektu Hyundai/Kia, polega na tym, że standardowa wtyczka brytyjska tak naprawdę nie pasuje, nie można zamknąć obudowy wtyczki po podłączeniu brytyjskiego urządzenia. Prawie zawsze trzeba również nosić ze sobą przedłużacz, aby był przydatny. Nasz najpopularniejszy V2L to wersja 10m, ponieważ ta długość daje możliwości, a jednocześnie nie jest zbyt nieporęczna. Używamy również gumowanego kabla, który jest o wiele łatwiejszy do zwijania niż warianty PVC powszechne w przedłużaczach.

#14 ·
Nadal tak naprawdę nie widzę korzyści z V2L, wydaje mi się to czymś, co będziesz się starał wykorzystać kilka razy z jakąś losową aplikacją, aby udowodnić sobie, że jest to naprawdę przydatne, a potem już nigdy nie użyjesz.

Wygląda to po prostu na funkcję, taką jak automatyczne parkowanie, która jest dodawana do samochodu przy minimalnych kosztach dla producenta, aby zwiększyć liczbę funkcji, dzięki czemu wydaje się mieć większą wartość dla konsumenta.

#15 ·
Nadal tak naprawdę nie widzę korzyści z V2L, wydaje mi się, że to coś, co będziesz się starał użyć kilka razy z jakąś losową aplikacją, aby udowodnić sobie, że jest naprawdę przydatne, a potem nigdy więcej nie użyjesz.

Wydaje się to po prostu funkcją, taką jak automatyczne parkowanie, która jest dodawana do samochodu przy minimalnych kosztach dla producenta, aby zwiększyć liczbę funkcji, aby wydawał się on bardziej wartościowy dla konsumenta.
Zgadzam się. Ale niektórzy ludzie czują potrzebę zagotowania czajnika na filiżankę herbaty w dziczy królestwa 😅

#19 ·
Lata temu używałem jednego z tych 12V "zanurzanych w kubku" grzejników zanurzeniowych przez cały czas w samochodzie. Zajęło to wieczność, zanim woda zrobiła się wystarczająco gorąca na filiżankę herbaty. Widzę, że V2L jest przydatny do uruchomienia małego czajnika, szczerze mówiąc, wiele razy, kiedy miło byłoby napić się gorącej herbaty po powrocie do samochodu po spacerze.

#33 ·
Jako jeden z tych, którzy poważnie rozważają R5 jako mój następny samochód, byłbym bardzo zainteresowany Twoimi przemyśleniami na temat R5 po jeździe testowej, @James EVCables, być może w głównym wątku R5?
Jutro opublikuję mini recenzję z moimi przemyśleniami :) Oczywiście głównym porównaniem będzie Honda E, która jest bardzo dopracowanym samochodem, jestem ciekaw, jak wypada.

#36 · (Edited)
Z porównania listy funkcji wynika, że ​​będziesz rozczarowany, ponieważ w R5 w porównaniu do Tesli jest wiele bezsensownych funkcji.

Uwaga: Nie mam dostępu do aplikacji mobilnej R5 w mojej obecnej wypożyczalni

MÓJ (nie odświeżony) / M3: 35 000 €
R5 Techno: 32 000 € (+1000 € za podstawową funkcję autopilota, taką jak)

Sprawność na autostradzie na 100 km:

Tesla: 17/18 kW
R5: 21 kW

#37 ·
Z porównania listy funkcji wynika, że myślę, że będziesz rozczarowany, jest wiele bezsensownych funkcji w R5 w porównaniu do Tesli.

Uwaga: Nie mam dostępu do aplikacji mobilnej R5 w mojej obecnej wypożyczalni

MY (nie odświeżony) / M3 : 35k€
R5 Techno : 32k€ (+1000€ za podstawową funkcję autopilota jak)

Sprawność na autostradzie na 100 km:

Tesla : 17/18kw
R5 : 21kw
Jestem z tego zadowolony. Miałem model X przez prawie 5 lat, jeździłem kilkoma modelami S i 3. Byłem tam, zrobiłem to. Elon skończył to za mnie. Pa T 👋

Nie mogę się doczekać, aż dostanę moje małe A290 🇫🇷

#40 ·
Dostałem w swoje ręce adapter UK V2L Renault.
Wygląda na to, że rezystancje różnią się od tych opublikowanych wcześniej.
Wyłączony: 3,2k omów
Włączony: 330 omów
Należy również zauważyć, że trzeba nacisnąć przycisk i przytrzymać go przez około 3 sekundy, aby włączyć.
View attachment 205572 View attachment 205573 View attachment 205574
Interesujące. "Wyłączony" jest wystarczająco blisko, ale jestem trochę zaskoczony, że "włączony" jest podwójny. Podczas gdy rezystancja "wyłączona" jest znacznie poza najniższą specyfikacją prądową dla kabli ładujących, "włączona", jeśli wynosi 150 omów, mieści się między 32A a 63A, a jeśli wynosi 330 omów, mieści się między 20 A a 32 A. Zastanawiam się, czy ma to jakieś znaczenie.

Prawdopodobnie przeszli na wyższą rezystancję "włączoną", aby przepływało mniej prądu i mniej ciepła było generowane przez rezystor.

#42 ·
Kable Renault 5 i Renault 4 V2L już dostępne! Renault V2L
I wiem, że znajdą się osoby, które powiedzą, że wersja evcables jest za droga i można ją dostać na Ebay itp.
Zaraz zamieszczę tutaj pełny schemat, aby każdy mógł go wykonać, jeśli chce :)
Ale żeby dać pojęcie o cenach OEM.
View attachment 205700
To inny numer części niż ten, który otrzymałem / pokazano mi od mojego dealera Alpine w poście 2 powyżej...296970782R 🧐